Akkreditált Portage képzés indul a szociális és a humán szférában dolgozó szakemberek számára!

Szeretettel hívjuk és várjuk kreditpontot adó, akkreditált képzésünkre! Portage képzés a szociális és a humán szférában dolgozó szakemberek számára Kanadai gyökerű fejlesztő életprogram – terápiás közösségek, lakóotthonok, rehabilitációs otthonok, kollégiumok stb. – kezelési manuálja.

Időpont: 2021. október 11-15. + 1 nap (6 órás esetmegbeszélő alkalom)

A szociális továbbképzés adatai:

Engedélyszám: T-07-032/2019
A továbbképzés kreditértéke: 45 pont

A képzés költsége: 60.000 Ft

Szállás a képzés helyszínén: 2.500 Ft/nap

Elhelyezés igény szerint a képzés helyszínén, 2-4 ágyas szobákban. Egyéb szállás egyénileg szervezhető, vagy a képzés bejárással is megoldható – a helyszín Budapesttől 35 km-re található.

Étkezés (reggeli, ebéd, vacsora, kávé és a szünetekben büfé): 2.500 Ft/nap

Rászorulók fizetési kedvezményt kérhetnek, a drogterapia@reformatus.hu e-mail-címre küldött írásbeli kérelmet alapítványunk anyagi lehetőségei szerint tudjuk figyelembe venni.

A részvételhez a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint védettségi igazolvány szükséges! A képzésen a szájmaszk viselése kötelező!

Helyszín: 2465 Ráckeresztúr, Dózsa u. 4. A továbbképző központ a drogmisszió részlegeként drog- és alkoholmentes.

A kanadai Portage modell drogbetegek – önsegítő elemeket hangsúlyozó, kognitív és viselkedésterápiás manuálokat használó – kezelési modellje. Szemlélete és módszertana a humanisztikus pszichológia személyközpontú megközelítését és a pozitív pszichológia eszköztárát használja.

Célja: reintegrálni a drogfüggőket a társadalomba.

A Portage modell lényege

Az élethez szükséges készségeket elvileg megtanuljuk, mire felnövünk – problémáink abból is adódnak, hogy nem sajátítottunk el bizonyos kompetenciákat. A terápia többek között tanulási folyamat – megtanítja azokat a kompetenciákat/készségeket, amelyekkel a kliens képes lesz önhordozó, felelősséget vállaló életformát kialakítani és megtartani.

A módszer a kívánt magatartást az érzések, lelki folyamatok és indítékok tisztázásával, illetve a célravezető, helyzetnek megfelelő viselkedés bemutatásával éri el. Tanítja az énközlések fontosságát, a konfliktusokban a felajánlott megoldások használatát, az érzések pontos kifejezését. Hangsúlyt fektet a másiknak adott támogatás, a pozitív kezdeményezések, a segítés önbizalmat erősítő hatására.

A terápiás koncepció fő gondolata az emberi értékek bemutatása és átadása. Legfőbb érték a szeretet, a tisztelet és az elfogadás, melyet a stáb közvetít a lakóknak. Terápiás eszköz a pozitív, tiszteletet tükröző kommunikáció.

Kiknek ajánljuk a képzést?

A képzés a szociális szakemberek eszköztárát hivatott bővíteni a kliensmunka területén; a Portage modell bevezetésére alkalmas szemlélettel és módszerekkel ismerteti meg a résztvevőket. Különlegessége: a megszerzett ismeretek és készségek napi alkalmazásában is segíti a szakembereket.

Közérthető gyógyító filozófiája és egyszerűen alkalmazható módszer-, eszköztára lehetővé teszi a nem diplomás dolgozók részére is az elsajátítását. A Magyarországon drogterápiás otthonokban sikerrel használt módszer rugalmassága biztosítja a különböző szakterületeken való adaptálását, bevezetését. Alkalmazható például a pszichiátriaibeteg- és a hajléktalanellátásban, terápiás közösségekben, lakóotthonokban, gyermekek, családok átmeneti otthonában, javítóintézetekben, rehabilitációs otthonokban, kollégiumokban stb.

A Portage a WHO által akkreditált és nemzetközi fórumokon oktatásra is ajánlott terápiás modell.

A képzés időtartama: 56 óra (20 óra elmélet, 36 óra gyakorlat) – az 5 napos képzést követően az utolsó képzési nap egy 6 órás szupervíziós alkalom (személyközpontú esetmegbeszélésekkel).

A tanúsítvány kiadásának feltételei:

– A hiányzás mértéke max. 10%

– 10 kérdésből álló tételsor alapján sikeres vizsga a továbbképzés elméleti anyagából.

– 1. Házi dolgozat: 2-3 oldalas (másfeles sorköz, 12-es betűméret) dolgozat készítése:

  1. A) saját munkából esetfeldolgozás
  2. B) elméleti probléma kifejtése
  3. C) szabadon választott probléma gyakorlati megközelítésű feldolgozása.

– 2. Házi dolgozat: 3-5 oldalas (másfeles sorköz, 12-es betűméret) a továbbképzésről írt önreflektív záródolgozat készítése.

A képzésre az alábbi linkre kattintva jelentkezhet (határidő: október 1.):

https://forms.gle/LiazUe7YpZG3r9rA9

További információ: sevella.erzsok@diakonia.hu

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE