Céljaink, szolgáltatásaink

A 2007 óta működő Református Rehabilitációs Alapítvány kiemelt célja a szenvedélybetegek családjának, hozzátartozóinak segítése, gondozása, valamint a fiatalok körében végzett drogprevenciós, komplex egészségfejlesztés.

Célunk megvalósítását szolgálja a 2015-ben indított Továbbképző és Családkonzultációs Központunk Ráckeresztúron. A továbbképzéseket pedagógusok, valamint szociális szakemberek számára szervezzük bentlakásos formában. A családkonzultációs üléseket – melyek fontos eleme a keresztény szemlélet – szintén bentlakásos formában, hétvégente szervezzük.

I. Továbbképzési program

Megnevezése:
– Drogprevenció és személyiségfejlesztés elősegítése az iskolákban. A drogprevenció iskolai lehetőségei.
– Drogprevenció és személyiségfejlesztés elősegítése a tinédzser és fiatal felnőtt korosztályban. A drogprevenció lehetőségei a szociális területen.

Célja: alapvető addiktológiai ismeretek, a drogfogyasztás felismerésének szempontjai és megnyilvánulásainak megtanítása. Elméleti és gyakorlai ismeretek elsajátíttatása a segítésben alkalmazható módszerek, eszközök, technikák használatára vonatkozóan. A fiatalok védekező készségeinek megerősödése érdekében a szakembereket felkészíteni arra, hogy a drog és függőség kérdései, valamint a hozzá kapcsolódó rizikók megbeszélhetővé váljanak iskolai környezetben is. A szakemberek váljanak nyitottabbá és felkészültebbé az egészségfejlesztés feladatainak ellátására.

II. Családkonzultáció

A családnak különleges szerepe van a társadalmi viszonyok újratermelésében, hiszen generációkon keresztül örökíti át értékeit, normáit, viselkedési szabályait. A családkonzultáció alkalmas módszer a gyermekek megsegítésére, a családi rendszer megőrzésére a gyermekek kiegyensúlyozott mentális fejlődése érdekében.

Célja: a család – a saját erőforrásai, lehetőségei átcsoportosításával, új megoldások
tanulásával – jobban tudjon alkalmazkodni a külső-belső feltételekhez.

A drogterápiás gyakorlatban is egyre nagyobb teret nyer és egyre fontosabb szerephez jut a családterápia, családkonzultáció. Annál is inkább fontos ez, mivel az illegális drogfogyasztók túlnyomórészt és tipikusan a tinédzserek és ifjú felnőttkorúak közül kerülnek ki. A serdülőt igen gyakran családi okok sodorják a drog felé.

Tevékenységeink részletesen:

A ráckeresztúri drogterápiás otthon támogatása

Kábítószeres fiatalok gyógyítására, kezelésére, érdekképviseletére és segítésére jött létre a ráckeresztúri drogterápiás otthon 1986-ban. Keresztyén hátterű, önsegítő elemeket használó terápiás közösség működik az intézményben, mely bentlakásos, hosszú távú terápiás kezelést nyújt szenvedélybeteg fiataloknak. Ma két modern épületegyüttesben egy 35 főt fogadni képes felnőttrészleg (a 18–35 éves korosztálynak) és egy 30 fő gyógyulását segítő serdülőrészleg (a 10–18 éveseknek) fogadja a szenvedélybetegséggel küzdő (drog-, játék-, alkohol-, gyógyszerfüggő, politoxikomán), illetve problémás szerhasználó fiatalokat az ország minden részéről.

Csoportos közösségi programok

Segítő szakembereink a szenvedélybetegek hozzátartozóinak személyes vagy online csoportfoglalkozásokat tartanak. Nyári táborainkban a fiatalok megtapasztalhatják az aktív mozgás örömét, számukra addig ismeretlen, a terápiájukat segítő élményeket szerezhetnek. Segítjük egy-egy hetes kenutúra, kerékpártúra, erdei tábor, csendeshét szervezését.

Családok segítése

Alapítványunk kiemelt feladata a gyógyuló szenvedélybetegek családjának segítése. A terápiás otthonban a mentori munka része a hozzátartozókkal való kapcsolatfelvétel és konzultáció. Ennek sikere és eredményessége változó, de gyakran sikerül rendezni a családi kapcsolatokat, és elindítani egy közös úton a családot a gyógyulás felé.

Nemzetközi tapasztalatok

2005-ben beleláthattunk Kanadában a Portage modellt alkalmazó kezelőhelyek és az állami szervezetek, hatóságok közötti együttműködésbe.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE