Függőség (dependencia), tolerancia

A kábítószer függőségnek két nagy csoportja van, a fizikai (testi) függőség és a pszichikai függőség. Ez a két csoport gyakran keresztezi, fedi egymást.

A fizikai függőség

A fizikai függőséget okozó kábítószerek esetén, a szervezet hozzászokik a folyamatosan fogyasztott anyaghoz. Hiánya esetén megvonásos állapot alakul ki, bizonyos sejtek, hormonok, vegyületek, szervek, a megszokotthoz képest más mértékben és minőségben látják el funkciójukat. Pl: Az euforizáló morfin ugyanazokhoz a receptorokhoz képes kapcsolódni, amihez az (agyalapi mirigy hátulsó lebenye által termelt, hormonszerű vegyület) endorfin. Az endorfin felelős a boldogságérzetért, hangulatért, a fájdalomérzet gátlásáért, az ébrenlétért. A folyamatos morfinbevitel, feleslegessé teszi az endorfin kibocsátását. Elvonás alatt, viszont a lecsökkent endorfin nem elegendő a boldogságérzethez, jó hangulathoz, azaz depresszióba, apátiába esik a fogyasztó. Ez a jelenség nagyon erősen kihat a pszichés függőség alakulásához.

Pszichés függőség

a drog által generálódott élmények újbóli kívánalmából erednek. A drogos élményei nagy részét, a droghoz fűződő élmények teszik ki és ezeket gyakran nagyobb élményként élik meg. A drogok képesek az érzéseket oly mértékben felnagyítani, hogy a legkisebb élmény is frenetikus magasságba emelkedhet. Pszichikai függőséget nehéz kimutatni, és nagyon összetett, sok befolyásoló tényezője van. A drog hatása, a drogos szubkultúra, a drogos álmok, a szleng, a környezet mind befolyásolja a psziché alakulását.

Ne feledjük el, hogy sok szintetikus anyag csak pszichés függőséget okoz, a testi függésük szinte elhanyagolható.

Természetesen a fizikai függőség megszüntethető a legtöbb esetben is egy 3-4 hetes méregtelenítéssel, orvosi felügyelet mellett. A pszichés függőségre nincs gyógyszer és megszüntetéséhez hosszú terápiára van szükség.


A tolerancia a függőség és a drogos karrier kialakulásának szerves része. A szervezet a gyakran használt drogot tolerálja, megszokja, és az idő folyamán ugyanazon hatás eléréséhez az eddigi dózis többszörösét kell a szervezetbe juttatni. Az adagok emelésével a függőség erősebbé válik. Egy rendszeres heroinfogyasztó a halálos adag többszörösét is képes tolerálni. 9345 alkalommal

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE