LSD

STP, DMT Szleng: trip, trinyó, lecsó, nyalóka, nyalcsi, bélyeg, papír, sav, +ábrák neve: Simpson, budha, ohm, smile, batman, epres stb. Kis mennyiség esetén tudatmódosulást, nagyobb mennyiség esetén hallucinációt idéz elő.

Nagyon sok, a természetben előforduló hallucinogén hatóanyag kutatása előzte meg az LSD feltalálását. 1918-ban már hatásos gyógyszereket állítottak elő az anyarozsból. Az anyarozs a középkori járványok (Ignis Sacer, szent tűz) egyik pusztítója volt (hallucinációval, delériummal és végtagüszkösödéssel járt). Sokáig nem tudták mi okozta ezt. Csak a 17. században fedezték fel az anyarozsmérgezést. Az anyarozs a rozskalászon élősködő gomba, amit a 17. századig együtt őröltek a rozskalászokkal rozslisztté. Annak ellenére, hogy az okot és az okozót már ismerték, 1929-ben, Írországban és Ukrajnában, 1953-ban pedig Franciaországban és Belgiumban volt tömeges mérgezés. Amit az anyarozsból készítettek 1918-ban, annak egy része természetes alkaloid volt, a másik része félszintézissel készült.

Az anyarozs félszintetikus alkaloidja az LSD (lizergsav-dietilamid), amit 1938-ban sikerült Albert Hofmannak előállítania.

Kezdetekben alkoholisták és skizofrének pszichiátriai kezelésére alkalmazták, de a kezelések csődöt mondtak, mivel a betegeknél erős hallucináció és személyiségmódosulás következett be. A skizofrének állapota pedig romlott. Az elvégzett állatkísérletek is meglepő eredményt mutattak, egy a szer hatása alatt álló pók, összevissza szőtte a hálóját, egy macska pedig páni félelembe esett az egerek láttán. Ezek után felhagytak a szer gyógyászati alkalmazásának kísérleteivel.

1960-ban, a Harvard Egyetem professzora, Timothy Leary száz önkéntesen kezdett el kísérletezni, és a szer „tudatszélesítő” hatását vizsgálta. 1963-ban elbocsátották az egyetemről, de ekkor már híre ment az LSD-utazásnak (trip).

A használók köre nagyon hamar kiszélesült a hippimozgalom által. Mivel fizikai függőség nem alakult ki tőle, nagy tetszés fogadta a szer megjelenését a vizuálni, hallucinálni vágyók körében. Az LSD-t körbefonták az idealista, misztikus magyarázatok és értékelések. Megalakultak a kommunák (kb. 75.000 fő), vallások alakultak ki (pszeudohinduizmus), és voltak, akik mindenféle misztikum nélkül csak élvezték az „utazást”. Lassan az egész világ megismerkedett az új „intellektuális” és „kultikus” szerrel. Kikísérleteztek más triptaminszármazékokat is, pl: STP (a derű, béke, nyugalom szavak rövidítése), DMT (dimetil-triptamin), DET (dietil-triptamin) és kombinálták amfetaminokkal is: DMA, MDA, TMA. Az LSD-t a mai napig is illegális laboratóriumokban állítják elő (de nem mindig steril körülmények között). A kellően hígított lizergsavat tálcákba öntik, és az előre perforált és grafikával ellátott íveket belemerítik. Árulják tabletta (Microdot) és zselé formájában is. Kis mennyiség esetén tudatmódosulást, nagyobb mennyiség esetén hallucinációt idéz elő. Kellően nagy dózis felett, már csak a hatás időtartama növekszik. Ezért az illegális kereskedelemben 8, 12, 24 órás trippet lehet kapni. Rendszeres használata során, pszichikai függőség alakulhat ki, a dózis emelkedik, maradandó pszichés károsodást szenvedhet a fogyasztó. Lappangó skizofrénia felszínre törhet, gyengébb idegrendszerűek akár egyszeri használat során is depresszióba, apátiába eshetnek.
 

LSD veszélyei:

  • lappangó pszichés betegségek felszínre törhetnek: skizofrénia, paranoia, pánikbetegség, halálfélelem
  • ön- és közveszélyes magatartás léphet fel (ez nem azt jelenti, hogy minden trippes kiugrik az ablakon, mert azt hiszi, hogy tud repülni)
  • énvesztés és realitásérzék elvesztése
  • vesekiválasztás csökkenése és lassulása
  • májfunkciók csökkenése
  • szorongás, pánik, kellemetlen fenyegető tartalmú hallucinációk
  • motivációk, érdeklődés elvesztése
  • lelki függőség kialakulása
  • fogyasztása, tartása törvénybe ütközik

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE