Poppers

(alkyl-nitritek, rush) A folyadék gőzének belégzése után a hatása azonnal érezhető. Közvetlenül az üvegből, vagy átitatott zsebkendőből történik a belégzés. Használatának gyakori kísérője a fejfájás, szédülés, eszméletvesztés, mivel a vérnyomást csökkenti.

A drogok történetében fiatalnak számító kábítószer. Nálunk a drogtörvény nem, de a gyógyszertörvény kitér a használatukra. Vény nélkül illegálisnak minősül. Nagy-Britanniában legálisan használható és kapható. Sőt az Interneten is foglalkoznak a kereskedelmével.


Főleg sex-shopokban, homoszexuális mulatókban és videókölcsönzőkben árulják általában 3 ml-es ampullákban. Egy-két éve még a homoszexuálisok privilegizált drogjának tekintették, ma már jelen van diszkókban, partikon, mulatókban.


Magyarországon nem tartozik az elterjedt drogok közé. Kis üvegekben, fiolákban árulják, különböző fantázianévvel ellátva. (Bad Red, Bronx, G.I., One, Rush, Hard Ware, Quick Silver, Rock Hard, Rave, Kix, TNT, XXX-rated). Különbség nem csak a csomagolásukban van. Hatóanyaguk is különböző, de mindegyik az alkyl-nitritek csoportjába tartozik: amyl-nitrit, propyl-nitrit, butyl-nitrit, izobutyl-nitrit. A cimke nélküli poppers, rossz minőségű, kétes eredetű nitritre utalhat.


A hatásuk azonban azonos, gyorsítja a szívverést, de a vérnyomást csökkenti. Többnyire a nemi vágy serkentésére, fokozására használják, ellazítja és ingerli a végbélzáró simaizmokat (*1987-ben az USA-ban a homoszexuális férfiak 95%-a rendszeres nitrit-használatról számol be). Van aki csak a gyors, euforizáló, „ütős” flash-e miatt használja.


A folyadék gőzének belégzése után a hatása azonnal érezhető. Közvetlenül az üvegből, vagy átitatott zsebkendőből történik a belégzés. Használatának gyakori kísérője a fejfájás, szédülés, eszméletvesztés, mivel a vérnyomást csökkenti. Az orr kisebesedését Ebrimycin gél-el szokták enyhíteni.
*Nerukar LS, Biggar RJ, Goedert JJ et al. Antiviral antibodies sexual men: Correlation with their life-style and drug usage in the sera of homosexual men Med Virol 1987

Poppers veszélyei

  • ájulás, eszméletvesztés, szívroham
  • nyálkahártya száradás, sebesedés
  • szaglószervek hanyatlása
  • szájon át történő használata életveszéjes
  • amennyiben bőrre kerül, azonnal le kell mosni
  • fogyasztása, tartása törvénybe ütközik

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE