Kokain

Kokain, crack Szleng: kokó, koksz, hó, kóla, rög, fehér Magyarország a kokainfogyasztást tekintve nem nagyhatalom. A szer drágasága miatt kevesen engedhetik meg maguknak a használatát.

A kokain alapanyaga a kokacserje (Erythroxylon Coca). Természetes lelőhelye: Peru, Bolívia, Brazília, Kolumbia. Már az inka birodalomban ismerték a kokalevél rágásának stimuláló hatását. Mivel kultúrnövény, ezért már az inkáknál is léteztek kokaültetvények. A mai napig is használják az őshonos, magaslaton élő indiánok a munkaerő és munkakedv növelésére. Az Andok több ezer méter magasságában fekvő fennsíkjain dolgozó indiánoknak szükségük is van rá, hogy az oxigénhiány okozta fáradtságot legyőzzék vele. Egy 1952-es statisztika alapján 4500 méter magasságban a fogyasztás általános, a tengerszinten az őslakosság 3%-a él csak a koka adta lehetőséggel.

Európában a kokalevél stimuláló hatását csak a 19. század utolsó évtizedeiben kezdték kutatni, mivel a gyarmatosítás idején áthozott kokacserjék hatásukat vesztették a hosszú út alatt. Mikor bebizonyosodott a stimuláló hatás, elkezdték az első kokaintartalmú italokat, borokat, gyógyteákat gyártani.

1885-ben forgalomba hozta J. S. Pemberton a Coca-Cola-t (kokainkivonat, koffein, növényi olajok, kóladió-kivonat) és meglepő módon álmatlanság ellen javallotta. 1907-ben a kábítószer-ellenes intézkedések hatására ki kellett hagyni a kokaint az italból. A kokalevél hatóanyagát 1879-ben azonosították, és nevezték el kokainnak. Gyógyászati és drogos szempontból a kokain sósavas sóját használják.

Helyi érzéstelenítésként ma is használják szemészeti és gégészeti beavatkozásoknál. A kezdeti időkben stimuláló hatását is kihasználták – mint kedélyjavító – morfinisták és alkoholisták gyógyításakor. Freud is alkalmazta depressziós betegeknél és morfinistáknál, azonban kiderült, hogy nagyon erős pszichés függőség alakulhat ki tőle. 1912-ben már az ellenőrzött kábítószerek közé sorolták a hágai nemzetközi egyezményben.

A nagy kokainrobbanás akkor következett be (1973), amikor a kokainból a tiszta kokainbázist felszabadították a sósavas sókötésből (freebasing). Az ily módon előállított crack sokkal gyorsabban és intenzívebben hat, mint az eddigi kokain. A crack nagyon fontos tulajdonsága még, hogy az „újrakésztető” hatása rendkívül erős. Vagyis a flash újbóli átélése hamar és szinte legyőzhetetlenül követi az első adag beszívását, lövését.

Magyarország a kokainfogyasztást tekintve nem nagyhatalom. A szer drágasága miatt kevesen engedhetik meg maguknak a használatát. Hazánkra a kórházakból illegálisan kikerülő kokain inkább a jellemző (szemészeti és gégészeti kokain). Ez folyadék alakban és különböző koncentrátumokban létezik. Ezt a folyadékot szokták párologtatni, amíg a megfelelő koncentrátumhoz nem jutnak a fogyasztók. Gyakori még a „speedball”, ami a kokain és heroin keveréke, mindkettő szernek a flash-e egyszerre üt be. A drogok közül a legerősebb pszichikai függőség okozója a kokain.
 

Kokain veszélyei

 • légzési zavarok
 • túladagolás: kóma, halál
 • nyálkahártyák hanyatló működése
 • szippantás esetén: orrnyálkahártya kisebesedés
 • vesekiválasztás csökkenése és lassulása
 • májfunkciók csökkenése
 • keringési zavarok
 • szívritmuszavar, szívinfarktus
 • intravénás használat során: vérmérgezés, vénagyulladás, vérrögképződés, fekély, tályog, Hepatitis-B,-C,-D, AIDS -pánikroham
 • paranoiás tünetek
 • fokozott ingerlékenység
 • súlyos testi- és lelki függőség
 • fogyasztása, tartása törvénybe ütközik

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE